Niste tehnički stručnjak?
Nema problema!
Vaša prva online edukacija je nadohvat ruke

tehnologija

U prethodnim člancima pisali smo o početnoj pripremi edukacije, osnovnim stvarima o kojima trebate razmisliti prije početka kreiranja nekog tečaja, treninga, webinara, radionice, online predavanja i sl. Kad ste razmislili o svojim polaznicima i ciljevima učenja, razmišljate o vrstama i mogućoj formi, obliku, svoje edukacije.

Razradili ste i to, ali onda dolazimo do tehničkog dijela… Mnogi potencijalni edukatori koji žele pokrenuti online edukaciju suočavaju se s istim pitanjem: Moram li biti stručnjak za tehnologiju da bih podučavao online?

Dobra vijest je da ne morate! Jednostavni digitalni alati, koje već koristite svakodnevno, mogu postati moćni alati za podučavanje – ako ih koristite svrhovito i smisleno. Tehnologija je tu samo da Vam olakša posao, onoliko koliko se Vi s njom osjećate ugodno u nekom trenutku.

Oblici online edukacije za početnike
i naprednije korisnike

Pokretanje online edukacije zaista ne zahtijeva napredne tehničke vještine. Već s osnovnim poznavanjem svakodnevnih digitalnih alata možete uspješno voditi edukaciju. Objasnit ćemo nekoliko različitih oblika online edukacije, uz prijedloge jednostavnih i naprednijih varijanti za svaki pristup.

Slanje materijala putem e-maila

Najjednostavniji način za dijeljenje materijala je putem e-maila. Možete slati dokumente, zadatke, upute ili linkove s resursima kao privitke u e-mailu. To je pristup koji ne zahtijeva složene alate i savršeno je rješenje ako imate mali broj polaznika ili tek počinjete s online podučavanjem. Polaznici će putem e-maila dobiti sve potrebne informacije i mogu Vam odgovarati na zadatke ili postavljati pitanja.

Ako imate veći broj polaznika ili želite uštedjeti vrijeme, možete koristiti alate za automatizaciju e-mailova. Ovi alati omogućuju slanje sekvencijalnih e-mailova prema unaprijed definiranom rasporedu, što znači da možete automatizirati dijeljenje materijala ili zadataka u fazama. Polaznici automatski dobivaju lekcije u unaprijed određenim intervalima, što olakšava organizaciju edukacije. Za automatizaciju ćete koristiti alate za e-mail marketing, kao što su primjerice MailerLite , MailChimpKitBrevo ili neki drugi.

e-mail

Video pozivi i webinari

Za jednostavan i interaktivan način vođenja online edukacija možete koristiti platforme za video pozive kao što su ZoomGoogle Meet ili Microsoft Teams. Platforme za video komunikaciju omogućuju real-time interakciju s polaznicima putem chatova, dijeljenja ekrana i prezentacija uživo. Ova varijanta je idealna za edukacije uživo jer omogućuje izravnu komunikaciju s polaznicima i odgovaranje na njihova pitanja u stvarnom vremenu.

Ako želite unaprijediti organizaciju svojih webinara, možete koristiti integrirane sustave za webinare ili kombinirati video pozive s automatizacijom putem alata za e-mail marketing. Na primjer, možete automatski slati pozivnice za webinare, podsjetnike i follow-up e-mailove nakon webinara koristeći neki od alata iz prethodnog podnaslova. Ovo Vam omogućuje veću kontrolu nad procesom i profesionalniji dojam za polaznike.

Prethodno snimljene video lekcije

Ako se ne osjećate ugodno u live predavanju i/ili želite omogućiti polaznicima fleksibilnost da gledaju lekcije kad im to odgovara, možete unaprijed snimiti svoje lekcije koristeći jednostavne alate kao što su Canva  ili ScreenPal. Ove snimke možete postaviti na neki od online servisa za pohranu podataka ili platforme poput YouTubea i Vimea te podijeliti poveznice s polaznicima putem e-maila ili društvenih mreža. Ovo je odličan način za početnike jer omogućuje pripremu lekcija u vlastitom ritmu.

snimanje

Dijeljenje materijala za samostalno učenje

Za jednostavno dijeljenje materijala s polaznicima možete koristiti cloud servise kao što su Google DiskDropbox ili OneDrive. Ovo je jednostavna i učinkovita metoda koja omogućuje polaznicima da preuzmu dokumente, prezentacije, video materijale ili druge resurse. Možete dijeliti poveznice na ove materijale putem e-maila ili u grupama na društvenim mrežama.

Ako već koristite Google alate, sljedeći mogući korak je početak korištenja Google Classrooma. Ovo je jednostavna platforma koja Vam omogućuje da organizirate lekcije, zadatke i povratne informacije na način koji je intuitivan za Vas i Vaše polaznike.

Za naprednije upravljanje materijalima i praćenje napretka polaznika možete koristiti platforme za učenje ili Learning Management Systems (LMS). Ove platforme omogućuju Vam organizaciju sadržaja po lekcijama, dodjelu zadataka, ocjenjivanje ili praćenje napretka svakog polaznika. LMS platforme također često omogućuju automatizaciju određenih zadataka, kao što je slanje podsjetnika ili dodjeljivanje certifikata nakon završetka tečaja. 

Ne brinite, iako naziv može zvučati složeno, mnoge od ovih platformi su intuitivne i napravljene tako da korisnicima olakšaju proces učenja. Nakon što steknete osnovne vještine, prebacivanje na LMS sustav bit će prirodan korak koji će dodatno unaprijediti Vaše podučavanje. Evo nekoliko najpoznatijih platformi koje možete sami istražiti, a ovdje ćemo im kasnije posvetiti i poseban članak: ThinkificSystemeMoodleTeachableKajabi i mnogi drugi. 

e-učenje

Tehnologija je samo alat

S obzirom na to da tehnološke vještine često izazivaju strah kod novih edukatora, ključno je istaknuti da najvažnija vještina nije tehnologija, nego Vaša sposobnost da podučavate i povežete se s polaznicima. Alati poput webinara ili e-pošte samo Vam pomažu da prenesete svoje znanje na onaj način koji je najviše u skladu s Vama i Vašim potrebama. Tehnologiju možete usavršavati postepeno, ali ono što će polaznicima ostati u sjećanju su Vaša stručnost i entuzijazam.

Svaka nova vještina koju steknete u ovom procesu otvara Vam dodatne mogućnosti. Kako vrijeme prolazi, uvidjet ćete da je tehnologija sve pristupačnija i da će Vam njezino savladavanje omogućiti kreativniji i učinkovitiji način podučavanja. No, važno je naglasiti – ne morate sve naučiti odjednom. Počnite s onim alatima koje već znate, a s vremenom ćete proširiti svoje tehnološke vještine.

Ako ste se odlučili za live webinar, možda Vam bude koristan i članak o tome kako smanjiti stres prije održavanja webinara.

Ako trebate pomoć i asistenciju prilikom organizacije ili provođenja Vaše edukacije – slobodno me kontaktirajte putem kontakt forme, pošaljite mi više podataka na e-mail martina@mbassist.hr ili rezervirajte termin za besplatne konzultacije. 

Vidimo se na virtualnoj kavi i sretno s održavanjem edukacije!